Muziek op wielen

Sabbatical Hay

De Golden Earring mag dan een jaartje vrijaf hebben genomen, zanger Barry Hay doet het zeker niet rustiger aan. En al helemaal niet op de snelweg. Door Kees Baars

Het leven in het huis van Golden Earring-zanger Barry Hay lijkt op deze zonnige vrijdag in mei één grote chaos. Om de twee minuten gaat de telefoon, dochter Gina (ongeveer 1 jaar) demonstreert onophoudelijk dat ze een nog grotere mond heeft dan haar vader, het alarm van de auto van vrouw Sandra is stuk en moet absoluut voor het weekend gerepareerd worden, dochter Bella (9) dient door papa van school gehaald te worden, maar deze rit blijkt tevergeefs aangezien dochterlief bij een vriendinnetje gaat spelen (gsm voor de verjaardag?), Eddy, de hond moet uitgelaten worden, de boodschappen moeten nog gedaan worden en ga zo maar door. Hoezo Barry Hay doet het een jaartje rustig aan??

“Het idee om er eens een tijdje mee te stoppen ontstond xo’n anderhalf jaar geleden. Nog vóór dat De Dijk eenzelfde plan bekendmaakte, mind you. We hebben sinds het ongelooflijke succes van The Naked Truth in ’92 zo godsgruwelijk hard gewerkt, niet te geloven. Allemaal fantastisch hoor, begrijp me niet verkeerd. Doordat we ineens ook de theaters ingingen met akoestisch werk was de agenda soms al twee jaar van tevoren helemaal volgeboekt. Het probleem was op een gegeven moment dat we constateerden dat we creatief gezien niet genoeg tijd meer hadden om de dingen op een rijtje te zetten. En dus hebben we een jaartje vrijaf genomen.”

Hoe ging dat precies in zijn werk? Wie vertelde het aan wie?

“George en ik hadden het er een paar keer over gehad toen we nummers aan het schrijven waren. En toen was er op een gegeven moment een vergadering, waarbij George het plan op tafel gooide. Nou, ik kan je wel zeggen: het sloeg in als een bom! Kijk, als ík tijdens een vergadering wat zeg, roepen de anderen meteen: ‘Oh, daar heb je hem weer’. Maar als George wat zegt, dan luistert iedereen, dus dat scheelt. Rinus en Cesar schrokken er geweldig van, maar na een lang gesprek begrepen ze het wel.”

Heeft het er ook mee te maken, dat George en jij meer geld verdienen omdat jullie de songs schrijven? Zodat het voor jullie wat makkelijker is om er zomaar een jaartje mee te stoppen?

“Ja, dat denk ik wel. Maar je moet ook bedenken dat Rinus zo’n beetje de zuinigste persoon op deze aarde is. Als Rinus in de kleedkamer een kromme spijker vindt, dan buigt ‘ie hem recht en dan neemt ‘ie hem mee naar huis. Dat is typisch Rinus, dus die komt dat jaartje wel door. Bovendien is hij nu lekker zijn huis aan het verbouwen. En Cesar doet regelmatig theatertoernees met allerlei drumtoestanden, waar hij heel druk mee is. Dus die is ook van de straat, zal ik maar zeggen.”

Hoe staan jullie er financieel eigenlijk voor, vandaag de dag?

“We hebben sinds een jaar of wat geen schulden meer, dus dat is heel prettig. En we hebben de laatste jaren natuurlijk goed verdiend, dat is duidelijk. En sinds we schuldenvrij zijn, hebben we allemaal een eigen bedrijf, waaruit onze salarissen betaald worden. De rest is voor later. Als ik niet zou werken en ik zou dezelfde levensstandaard handhaven die ik nu heb, zou ik het denk ik een jaar of vijf kunnen uitzingen. Een erg comfortabele positie dus.”

Denk je nog binnen te lopen, voor je zestigste?

“Wat noem je binnenlopen? Dat ik net zo veel poen heb als Dagobert Duck en dat ik het eigenlijk nooit meer uit kan geven? Ik ben een behoorlijke big spender, dus rentenieren zit er vast ik niet in. Bovendien moet alles bij ons door vieren gedeeld worden. Daar heeft die jongen van Borsato geen last van. Maar om je even een voorbeeld te geven van ons uitgavenpatroon: laatst zat ik naar buiten te kijken, naar de nog behoorlijk nieuwe Alfa Romeo 156 van Sandra. En toen zag ik dat er allemaal deuken en krassen in zaten! En dat kwam omdat die wagen voor alles gebruikt wordt: boodschappen doen, kinderen halen en brengen, alle shit weet je wel. Toen zegt Sandra: ‘Eigenlijk moet ik zo’n grote Jeep Cherokee hebben, want die is lekker hoog en daar zitten van die handige stootstrips aan de zijkant’. Nou, dan bel ik gelijk naar de dealer en koop er een voor haar, net zo makkelijk. Wagentje van tachtig roodjes! Maar ach, wie weet wordt de plaat I’m On Fire die we voor de komende Olympische Spelen hebben gemaakt wel een gigantische wereldhit. Het is een verschrikkelijk goed nummer geworden: een soort kruising tussen We Are The Champions en Bohemian Rhapsody.”

Wat doe je zoal in je vrije tijd?

“Vrije tijd? Ik heb het drukker dan ooit! We hebben natuurlijk aan die single gewerkt, zoals ik al zei. Verder heb ik meegewerkt aan het nieuwe album van Cuby & The Blizzards en ook heb ik een paar optredens gedaan met die gasten. Er lopen een paar produktieklusjes, waarvan ik nog niet weet of het wordt. En ik ga zo’n beetje iedere week op pad met De Deftige Dames, dat is mijn hobbybandje. Daarin spelen Okkie Klootwijk, Tijn Smit, Bobby Langenberg, Hans Klijn en Theo Braams. We doen goede covers en hebben verschrikkelijk veel lol. Bovendien hou ik op die manier de stembanden een beetje soepel."

Jouw relatie met Anouk was een tijdje geleden enigszins ontspoord, is het nu weer koek en ei?

“Ja, absoluut. Anouk is een enorm eigenwijs wijf en zo nu en dan zou ik haar graag een paar beuken verkopen, maar ik hou wel heel van haar. Ze is hier laatst nog een avondje op visite geweest. Dikke mik.”

Je had het al even over de Cherokee van Sandra. Hoe ziet jouw auto-verleden er uit?

“Mijn eerste auto was de Austin Glider van mijn moeder, waar ik veel vaker in reed dan zij. De eerste auto die ik zelf kocht was een waanzinnig mooie Rover 3.5 liter Coupé, bijna nieuw. Wit leer, elektrisch schuifdak en achterin een bar met van die notenhouten klaptafeltjes. Kostte elfduizend piek en dat was dertig jaar geleden een gigantische smak geld. Maar ik maakte wel helemaal de pats bij de vrouwtjes. Stond ik een keer met die wagen bij een benzinestation, kwam er een oude leraar van de middelbare school aanraden in zijn Volkswagentje. Omdat ik er op school nooit veel van terechtgebracht had, dacht ‘ie dat ik daar als pompbediende werkte of zo! Die keek lelijk op zijn neus toen ik even later in die schitterende Rover wegscheurde.

“Daarna heb ik zeker nog twintig auto’s gehad, BMW’s, Amerikanen, Mercedessen, van alles. Op een gegeven moment had ik een Alfa 164, een erg fijne wagen, maar sinds een jaar of zes rij ik Saab.”

Waarom is het uiteindelijk Saab geworden?

“Alfred Lagarde, mijn helaas veel te jong gestorven vriend en buurman, wees me er zo’n zes jaar geleden op dat het klassieke model 900 Turbo zou verdwijnen. Er zou een laatste gelimiteerde serie verschijnen, met speciale velgen en wat andere toestanden en bellen, en dan was het voorbij. Dus Alfred en ik naar de AutoRai, linea recta naar de Saab-stand. Stonden we zo’n beetje te kijken hoe mooi die wagen was, kwam er een verkoper naar ons toe: willen de heren er misschien even in zitten? Nou, dat hoeft niet, meneer, doet u ons er maar twee! Had je dat smoelwerk moeten zien! Toch twee keer zestigduizend gulden handel. Later hoorde ik dat Henk Spaan er toen ook één gekocht heeft. Was wel gaaf geweest als we daar met z’n drieën naar toe waren gegaan! Sindsdien ben ik Saab-gek. Helaas is die wagen vorig jaar gestolen en vervolgens door die klootzaak total-loss gereden. Toen heb ik deze cabriolet gekocht. De wagen van Alfred is er trouwens nog steeds, want daar is zijn vriendin Carla in blijven rijden. En Carla woont sinds het overlijden van Alfred bij ons in huis. Ik denk niet dat ze die auto ooit wegdoet. Trouwens, dat mag ze niet eens van mij!”

Rijbewijs

Naam: Barry Andrew Hay

Leeftijd: 51, “geloof ik.”

Beroep: “Charlatan, haha… of nee, manusje van alles, haha. Nee, effe serieus: tekstschrijver, want dat is geloof ik wel het meest waardevolle van alles wat ik doe. En zanger/performer.”

Auto: Saab 9-3 Viggen cabriolet

Motor: Heb ik niet. George had vroeger een motor, tot ‘ie een keer een wesp in zijn helm kreeg, toen was de lol er snel af.”

Gemiddelde snelheid: “Ik vlieg meer dan dat ik rij, als het effe kan trap ik hem op de plank. Die Saab kan wel 240 of zo.”

1) Wat hangt er aan je binnenspiegel? “Niks. Wat dacht jij dan? Twee van die grote pluche dobbelstenen?”

2) Wat voor geluidsinstallatie heb je in je auto? “Die er standaard in zit. Zes speakers en een retestrak geluid, zelfs met de kap open.”

3) Welke radiozenders staan ingeprogrammeerd en welke staan het meeste op? “Alle zenders staan ingeprogrammeerd, inclusief Stadsradio Den Haag en Rotterdam. Maar meestal zap ik net zo lang tot ik iets goeds hoor. Dat gaat bij mijn auto namelijk met een knopje op het stuur, erg handig van die Zweedse knakkers. Thuis luister ik meestal naar Arrow Classic Rock.”

4) Welke cd’s/cassettes liggen er in je auto? “De laatste tijd ben ik helemaal gek van Barry White, The Best Of Bo Diddley, Jimi Hendrix, Buddha Bar, dat is een new-age-achtige dubbel-cd, waanzinnig goed geproduceerd en nog iets van die Cubaanse lala-boys. En natuurlijk Los Lobos, de beste band ter wereld.

5) Wat is je natte droom-auto? “De Aston Martin V8 Vantage van acht ton. Die ik laatst op Discovery zag. Zó mooi, met hout en leer en een beul van een motor. Alles aan die wagen is dik. En dat leer wordt geloof ik door hele ouwe eskimovrouwen gaar gebeten. Helemaal te gek.”